fredag 26 februari 2010

Arbetsgivarstrategi som lönar sig!

Fick leta lite i dag för att finna ämne, verkar vara "på skolfronten intet nytt" idag!
Hittade en artikel med Metta Fjelkner på helagotland.se (länk till artikeln).
M. Fjelkner utgår ifrån att det är haveriet i lärarnas lönesystem som ligger bakom viljan att betygsätta lärarna. Att dessa betyg kommer användas i lönesättningen. Det är ju förstås möjligt, men jag har svårt att se en rektor som vill ha någon trovärdighet kvar ta fram dessa betyg i lönesamtalet och säga: "-Ja, och sedan är du ju inte så populär i den här klassen heller!"

Nej, det som är det egentliga målet är nog att kontrollera lärare och hålla nere lönerna. Att kommuner endast är arbetsgivare men inte förfogar över uppdraget retar dem. Den viktigaste uppgiften styrs genom läroplaner och centrala styrdokument, arbetsgivaren kan alltså inte styra den delen. Att undervisning och bedömningar görs av suveräna utövare retar dem. De vet inte hur de ska hitta vägar att styra även den delen.
Att låta elever och föräldrar tycka om undervisningen för att sedan kunna använda det mot lärare och deras undervisning är ett försök. Att försöka ta kontroll över förtroendetiden är ett annat.

Att erbjuda dåliga villkor, att med glädje nyttja obehöriga lärare, att korttidsanställa på "falska" vikariat är ytterligare sätt att förtrycka läraren. Den anställde blir rädd om sin anställning, den ej anställde tvingas gå med på vilka villkor som helst för att få arbete. Den tysta arbetsplatsen är införd. Resultatet blir sämre villkor och relativt lägre löner.
Det blir förstås gladare arbetsgivare och elever/föräldrar som får styra som de vill i skolan!

Men, vilka får betala?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar