onsdag 24 februari 2010

Vinst i friskolorna

När man ser resultatet av Lärarnas tidnings undersökning(här) vad svenska folket anser om vinster i friskolan så blir det intressant att se denna vinsts beskaffenhet. Undersökningen klargör att 76 procent av de tillfrågade anser att friskolor ska vara skyldiga att återinvestera överskott i skolan. Det enda politiska parti som anser att vinster bör förbjudas inom skattefinansierad verksamhet bedriven på fri basis är vänsterpartiet. Sossarna har svajat betänkligt i frågan och anser nu att eftersom det inte går att kontrollera bör det vara tillåtet! Märkligt ställningstagande, minst sagt! Piratpartiet torde jubla! Övriga partier har naturligtvis sina grumliga skäl till att tycka vinst vara ok, miljöpartiet bör nog välja fot här.
De åtgärder som mest genererar "vinst"(besparing i kommunal regi) i en skolorganisation är utsugning av de anställda samt sänkta löner, enligt Thatcheristisk modell. Om lärarna får större elevgrupper och fler undervisningstimmar minimeras kostnaderna. Om samtidigt obehöriga lärare nyttjas och korttidsanställningar görs till legio kan lönenivåerna hållas nere.
Friskolorna har en lägre lärartäthet(se tidigare inlägg: "Statistik och förbannad lögn") och lägre lönekostnader, vilket indikerar att dessa strategier används.
Mot detta räcker det inte att säga som Metta Fjelkner(LR) att " lärares arbetsbörda har ökat sedan 1996, nu vill vi ha högre lön"(sic!). Det måste till en radikalare inställning från fackförbunden, där krav ställs på villkor som är begränsande av arbetsuttaget(-bördan). Högre lön ska lärare ha på grund av kompetens inte för att de arbetar mer, om de arbetar mer ska de i första hand ha övertidsersättning.
Vinst i skolan ger sämre kvalitet och dåliga arbetsvillkor, det ser svenska folket. Hur är det med de politiska partierna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar