fredag 19 mars 2010

Medlarna visar sitt riktiga ansikte

De opartiska ordförandena i industriförhandlingarna bekänner färg när de ger ett förslag till tjänstemän och arbetsgivare, men lämnar arbetare utanför. Förslaget innebär enligt artikel i SVD(länk här) en 18 månaders avtalsperiod med en löneökning på 2,6 procent(1,73/år) samt garantier om kompetensutveckling.

Att erbjuda tjänstemännen en högre nivå än vad arbetsgivarna ansåg möjligt initialt, vilket var 2,0 procent på 18 månader, är ett försök att vinna dessa. Talet om kompetensutveckling passar också tjänstemännens syn på sitt arbete. Detta görs så klart för att spräcka solidariteten på arbetstagarsidan, så opartiska var de ordförandena!

Om tjänstemännen får 2,6 procent, hur mycket blir det då kvar till arbetarna av de 2,0 procent arbetsgivarna kunde tänka sig?

Att arbetsgivarna inom industri en längre tid satt i system att använda bemanningsföretag för att kringgå LAS, är väl känt. Facken gick initialt in i förhandlingarna med dels ett lönekrav, men också ett krav om att omöjliggöra detta fusk. Det handlar om rättssäkerhet och trygghet på arbetsmarknaden, två saker som arbetsgivaren vill försämra för att ge arbetare som är tysta och bugar snällt med keps i hand.

Att medlarna väljer sida och fjäskar för tjänstemännen på arbetarnas bekostnad måste stoppas. Tjänstemannafacken måste visa solidaritet, båda grupper är arbetstagare.

Eftersom denna förhandling ska sätta märke på resten av avtalsrörelsen är det av största vikt att även andra fack stödjer arbetarna och säger sin mening om medlarnas agerande. Annars bävar LR:r för hur det kommer att låta från SKL-håll i avtalsrörelsen för lärare. De har redan börjat försöka slå split mellan lärarkategorier och jämför ofta olika ämnen som exempel på differentierad arbetsbörda. Kom ihåg bevekelsegrunden för arbetsgivarens vilja att differentiera arbetstagarna!!!

1 kommentar:

  1. Klart facket inte bryr sig. Man är ju beredd ta bort mer än en månadslön om året genom att ta bort jobbskatteavdraget! Fy för...

    SvaraRadera