fredag 7 maj 2010

Läraravtal som "ger mer"

Så blev det ett avtal för lärarna!
De båda lärarfacken är glada att bilaga M med ferietjänsten finns kvar! Att det blev 3,5 procents löneökning över 25 månader, anser de ligga i nivå med vad som var görligt.

LRs ordförande Metta Fjelkner säger att striden stod om ferietjänst eller ej(länk). Att hon trodde att SKL i förstone använde skrämseltaktik med att i media kräva semestertjänster för lärare, som svar på lärarnas yrkande om begränsad undervisning och säkring av planeringstid, men sedan förstod att det var allvar(!). LRr antar att SKL menade allvar från första stund.

SKL har redan fått igenom ett lönesystem som innebär att det som belönas vid lönesättning är produktivitet, lojalitet och förmågan och talangen att "ställa upp". Vad vi vet är att det betyder flera elever i varje klass, fler undervisningstimmar per lärare, att inte klaga när resursen/kvaliteten sjunker samt att i arbetslaget "täcka" all korttidsfrånvaro.

Att Skl inte nöjer sig med att via lön "tvinga" lärare att jobba ihjäl sig är antagligen beroende på att lärare som kollektiv lyckas stå emot, tack vare bilaga M. Därför måste denna bastion naturligtvis skjutas i sank, hur göra det?

Det görs genom att splittra lärarna så att en del själva "väljer" att arbeta under andra villkor än bilaga M. Att erbjuda en individuell ersättning för att lokalt skriva bort sina villkor är inget annat än antifacklig verksamhet. Detta avtal kommer att hamna i historien över neoliberalismens taktik att nedmontera arbetarvillkor.

Syftet är samma som med löneavtalet, förmera elevantal och undervisningstid per lärare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar