fredag 21 maj 2010

2010 års avtalsrörelse blev en regression

Den avtalsrörelse alla bävade för, den som omfattade de flesta arbetsföra i landet. Allt från byggnadsarbetare till lärare. Hur gick det?

Samlat kan sägas att arbetstagarna förlorade, vissa grupper mer än andra. Vad gällde frågan?

Först är ju såklart avtalslängden, där vill arbetsgivaren ha sifferlösa rullande avtal utan slutdatum. Facken vill ha löneökningsgarantier och begränsad tid, för att kunna omförhandla. Trenden i år är relativt låg ökningstakt pga krisen. Samt två års avtal.

Det som inte sägs medialt och av facken själva är de villkorsvinster arbetsgivaren gör! Allt från diverse möjligheter att kringgå LAS med bemanningsföretagen, fast det var en stor fråga för facken. En bransch fick som krav att arbetsgivaren "diskuterar" behovet på arbetsplatsen innan det är fritt fram att skita i återanställningsplikt och välja bemanningsföretag!!!

En annan bransch(mig själv närstående) hade arbetstagarkravet att begränsa undervisningsuttaget för att slippa vara ekonomiska regulatorer åt arbetsgivaren. Där fick istället arbetsgivaren igenom att det ska vara legio att köpa individuella arbetstagare till sämre villkor, med en riktad löneökning. Detta i en bransch där alla redan jobbar för mycket och lönen är gräsligt låg! Gissa om de kommer att lyckas! Hur kommer diskussionen i nästa avtalsförhandling se ut när det gäller lärares arbetsvillkor???

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar