söndag 23 januari 2011

Vad väljs i Gy och varför

DN skriver att åk 9 elever väljer teoretiska program för att gardera sig här! Att eleven själv måste läsa upp högskolebehörighet har spridit sig och flera elever skräms till teoretiska utbildningar för att inte gå miste om behörigheten. De praktiska programmen göre sig icke besvär!

Är det så? LRr har hört om praktiska program som kommer att tvinga sina elever att läsa in behörigheten med de valmöjligheter som finns för eleven. Det rör sig naturligtvis om de "fina" utbildningarna som Bygg, knappast genomförbart i Hotell och restaurang!
Återigen formerar sig alltså utbildningsanstalterna utifrån ett reproducerande av samhällsordningen!

Är det inte bra då att de som vill läser teoretiska program? Nja, det ser inte ut som om det är av egen vilja. Det ser mer ut som om många känner sig tvingade att läsa ngt de inte har lust, kapacitet eller mognad att läsa. Det kan bara sluta på ett sätt, ökat antal drop-outs från skolan!

Vad behövs då? Enligt LRr:s enkla åsikt bör det satsa ordentligt på komvux nu. Det är oerhört viktigt för ett demokratiskt samhälle att alla får chansen att gå så långt som de vill. Därför ska de som väljer praktiska program inte tvingas/behöva läsa in högskolebehörighet parallellt med sin praktiska utbildning, utan det ska vara legitimt och möjligt att läsa in den på komvux när andan faller på! Dessutom måste den riskerade horden av drop-outs ha möjlighet att läsa in det de lurades bort från, så förmodligen även yrkeskomvux!

2 kommentarer:

  1. Fast den krassa verkligheten är nog att vissa kommer tvingas till yrkesinriktade program. Kommunen kommer att säga: "Tyvärr finns det inte platser kvar i det teoretiska gymnasiet, men du kan få gå på ett yrkesprogram". Alltså ett sätt att spara in på gymnasieskolan och lämpa över utbildningsansvaret på näringslivet, där eleverna får bli lärlingar...

    SvaraRadera
  2. Det är så klart lika illa om man blir tvingad att läsa ett praktiskt program mot sin vilja, ytterligare drop-out risk!
    Ytterligare argument för en ökad komvuxorganisation, dags att göra det till ett reellt alternativ.

    SvaraRadera