fredag 21 januari 2011

Metta vill att LR blir större!

Länk till pressmeddelandet här!
Att LR ansluter lärare och SYV är nog känt. Att lf ansluter kreti och pleti är ju också bekant. Att LR anser att de som omfattas av LRs ”inträdeskrav” också ska vara med i LR, är inte heller förvånande.
Däremot är frågan om det är ”bra för lärarkåren”(sic!) att vara med i LR under rådande omständigheter?
Exempelvis kan vi diskutera om meningen med anslutning är att ändå utelämnas till ett samtal med rektor som konstituerar de arbetsvillkor som ska gälla för den enskilda arbetstagaren. Ska löneutvecklingen bero på hur pass ”lojal” man är på arbetsplatsen?
LR har taktiskt lagt sig på en nivå som i mångt och mycket ligger nära arbetsgivarens utvecklingsplaner för svensk skola ända sedan 90-talet, i hopp om att kunna krama ut några reella löneökningar. Detta har lett till att villkoren drastiskt försämrats och lönen är erbarmligt låg!(Arbetsgivaren har egentligen inte velat höja ngn annan kvalitet än den ekonomiska, schh!! Säg inte det till någon, de vet det inte)
Denna taktik har beredvilligt understötts av fackliga representanter i förbundsråd och -styrelse, vilka har följt presidiernas ultimativa förslag varje gång det röstas om avtalsförslag i dessa församlingar. Samtidigt diskuterar medlemmar ute i kommunerna med arbetsgivaren om övertid på loven ingår i reglerad arbetstid eller inte!! Den som berättar för en nyutexaminerad hur en tjänst ser ut är arbetsgivaren, har vi den tilliten så att det är ok?
Såklart det inte är ok! LR måste börja agera som ett fackförbund som solidariskt försvarar medlemmarna mot arbetsgivarnas utsugningsiver. Det ska ske för medlemmarnas väl och ve, inte för att höja kvaliteten på undervisningen( det är om möjligt en bieffekt).
Det börjar med att i förbundsråd rösta mot arbetsgivarförslag och våga stå emot förbundsledningens vilja att inte ”bryta pakten” med lf, samt deras infantila försök att ”spela på samma planhalva” som arbetsgivaren för att ”vinna” respekt!
Om vi lyckas försvara och återupprätta de utbildade lärarnas och SYVarnas villkor och sätta stopp för arbetsgivarens rovdrift på arbetskraften i skolan, så kanske vi kan locka de som omfattas av våra ”intagningskrav”. Först då kan vi ”samla Sveriges hela lärarkår”(och SYV) i LR.
Så LR radicals råd lyder, till enskild medlem: -Fråga din representant i förbundsråd hur han/hon röstar i kritiska frågor. Byt ut dem som röstar fel!!!
Till förbundsrådsledamot: -Tänk så här innan du röstar: -Hur vill mina medlemmar på golvet att jag röstar!!!! Rösta så!!!

2 kommentarer:

  1. Du har alldeles rätt i det du skriver.

    SvaraRadera
  2. Bra! Du närmar dig riktig centrala frågor.

    Bara en lite tanke. Du skriver: ”-Fråga din representant i förbundsråd hur han/hon röstar i kritiska frågor. Byt ut dem som röstar fel!!!”

    Finns det någon av de fackanslutna lärarna som inte redan gör detta. Om så är fallet - så måste man ju fråga hur det är ställt med förståndet. Är man med i en förening och betalar dyra pengar till densamma så försöker man väl påverka? I alla fall om man inte är nöjd.

    Tyvärr är det nog så att de flesta lärare faktiskt är nöjda med fackets politik.

    SvaraRadera