måndag 1 april 2013

Avtalslöshet

I slutskedet av lärarnas avtalsrörelse förra hösten var medlarnas slutbud uppe för omröstning i LRs förbundsråd, likaledes i lärarförbundets repskap. Hos LR var tonen bekymmersam, visserligen hade vi inte fått mycket att hänga i julgranen men vi erbjöds åtminstone 4,2% år ett av fem. Det som basunerades ut från talarstolen var hur farligt det vore för oss(lärare) att vara avtalslösa. Inga av våra förmåner skulle gå att uppnå i nya förhandlingar, arbetsgivaren skulle skrota allt. Dessutom skulle vi bli av med retroaktiviteten, dvs. vår eventuella lönökning från april-december. Det var många självsäkra bedömmare av hur det kommer att bli, undrar vad emperin var i dessa framtidsutsikter? Det kan ju inte påstås vara en situation vi befunnit oss i förut!

Nu har årets avtalsrörelse inom industrin gått in i avtalslöshet, då arbetstagarsidan avvisat medlarnas slutbud på 6,6% på tre år. (SvD/naringsliv) Likaså är danska lärare i konflikt då arbetsgivaren vill ta bort alla hinder för att utöka undervisningstiden maximalt. (SR/nyheter)

Nu måste man ju ömka för de stackars industriarbetarna och de danska lärarna, vet de inte att de förlorar allt på detta. Att de saknar denna vetskap beror antagligen på att vi(LR) inte lyckats förmedla den. Våra tjänstemän måste naturligtvis ringa upp LO-borgen och förklara för dem hur man bygger avtal utan att riskera arbetstagarnas villkor. Även de danska kollegorna bör tas i upptuktelse. Var ska detta sluta?

På något annat sätt kan man inte tolka dessa personers agerande vid vår avtalsrörelse i höstas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar