måndag 24 maj 2010

Skoldebatt

Var in på en sida för skoldebatt(länk) och debatterade ett inlägg om hur fackanslutna lärare tänker!!!
Jag dristade mig att länka till denna blogg för att påvisa att det finns fackanslutna lärare som inte är nöjda. Döm om min förvåning när två av deras mest frekventa debattörer(Sven E Borg och Trött) hävdar att de läst bloggen men tycker att den försvarar LRs politik. Hur kan man läsa denna blogg utan att inse att den är kritisk?

Trött där sken det igenom en viss diskrepans i vad problemet med arbetsförhållandena för lärare beror på. Han verkar mest ha en "dold" agenda mot fackligt arbete
Sven E Borg hade till en början endast tillmälen och upprepning av sitt mantra att komma med, kan det möjligen vara en "dold" agenda där också.
Lustigt att dessa två får dominera denna diskussionssajt då det ibland dyker upp mer sansade debattörer där!

fredag 21 maj 2010

2010 års avtalsrörelse blev en regression

Den avtalsrörelse alla bävade för, den som omfattade de flesta arbetsföra i landet. Allt från byggnadsarbetare till lärare. Hur gick det?

Samlat kan sägas att arbetstagarna förlorade, vissa grupper mer än andra. Vad gällde frågan?

Först är ju såklart avtalslängden, där vill arbetsgivaren ha sifferlösa rullande avtal utan slutdatum. Facken vill ha löneökningsgarantier och begränsad tid, för att kunna omförhandla. Trenden i år är relativt låg ökningstakt pga krisen. Samt två års avtal.

Det som inte sägs medialt och av facken själva är de villkorsvinster arbetsgivaren gör! Allt från diverse möjligheter att kringgå LAS med bemanningsföretagen, fast det var en stor fråga för facken. En bransch fick som krav att arbetsgivaren "diskuterar" behovet på arbetsplatsen innan det är fritt fram att skita i återanställningsplikt och välja bemanningsföretag!!!

En annan bransch(mig själv närstående) hade arbetstagarkravet att begränsa undervisningsuttaget för att slippa vara ekonomiska regulatorer åt arbetsgivaren. Där fick istället arbetsgivaren igenom att det ska vara legio att köpa individuella arbetstagare till sämre villkor, med en riktad löneökning. Detta i en bransch där alla redan jobbar för mycket och lönen är gräsligt låg! Gissa om de kommer att lyckas! Hur kommer diskussionen i nästa avtalsförhandling se ut när det gäller lärares arbetsvillkor???

fredag 7 maj 2010

Läraravtal som "ger mer"

Så blev det ett avtal för lärarna!
De båda lärarfacken är glada att bilaga M med ferietjänsten finns kvar! Att det blev 3,5 procents löneökning över 25 månader, anser de ligga i nivå med vad som var görligt.

LRs ordförande Metta Fjelkner säger att striden stod om ferietjänst eller ej(länk). Att hon trodde att SKL i förstone använde skrämseltaktik med att i media kräva semestertjänster för lärare, som svar på lärarnas yrkande om begränsad undervisning och säkring av planeringstid, men sedan förstod att det var allvar(!). LRr antar att SKL menade allvar från första stund.

SKL har redan fått igenom ett lönesystem som innebär att det som belönas vid lönesättning är produktivitet, lojalitet och förmågan och talangen att "ställa upp". Vad vi vet är att det betyder flera elever i varje klass, fler undervisningstimmar per lärare, att inte klaga när resursen/kvaliteten sjunker samt att i arbetslaget "täcka" all korttidsfrånvaro.

Att Skl inte nöjer sig med att via lön "tvinga" lärare att jobba ihjäl sig är antagligen beroende på att lärare som kollektiv lyckas stå emot, tack vare bilaga M. Därför måste denna bastion naturligtvis skjutas i sank, hur göra det?

Det görs genom att splittra lärarna så att en del själva "väljer" att arbeta under andra villkor än bilaga M. Att erbjuda en individuell ersättning för att lokalt skriva bort sina villkor är inget annat än antifacklig verksamhet. Detta avtal kommer att hamna i historien över neoliberalismens taktik att nedmontera arbetarvillkor.

Syftet är samma som med löneavtalet, förmera elevantal och undervisningstid per lärare.